De ICOM IC-9700 is de langverwachte opvolger van de IC-910. De De zendontvanger is gebaseerd op SDR-techniek en is sinds begin februari 2019 leverbaar. De lay-out van de knoppen en toetsen en de menuschermen zijn bijna hetzelfde als bij de IC-7300. De IC-9700 is de perfecte aanvulling op de IC-7300, waarmee mogelijk zijn van HF tot en met 1296 MHz.

De digitale expertise van Icom

In de IC-9700 wordt RF Direct Sampling (directe HF-bemonstering) voor 144 MHz en 430 MHz. Voor 1296 MHz wordt down conversion IF sampling gebruikt (MF-bemonstering met down-conversies). In dit systeem worden signalen gedigitaliseerd door middel van een ADC en verwerkt in een FPGA. De signalen worden verwerkt in het digitale domein, waardoor vervorming en andere niet-lineaire elementen die in de vroegere superheterodyne-ontvangers voorkomen worden geëlimineerd. Het resultaat is dat de signaalzuiverheid erg hoog is en er een helder audio kan worden gegenereerd.

Real-time spectrumscoop en watervalweergave

Dit is de eerste keer dat een Icom VHF/UHF-zendontvanger een realtime spectrumscoop en watervalweergave heeft die vergelijkbaar is met een HF zendontvanger uit het betere segment. Met de high-speed spectrumscoop, kunt u direct de condities op de gebruikte band overzien. Met een simpele aanraking van de scoop kunt u de zendontvanger afstemmen op de frequentie van het gewenste signaal.

Onafhankelijke ontvanger, volledige duplexwerking

De IC-9700 kan tegelijkertijd op twee verschillende banden en twee verschillende modulatiesoorten ontvangen. U kunt bijvoorbeeld uitluisteren in SSB op de 1296 MHz-band, terwijl u tegelijkertijd op 144 MHz in FM luistert. Deze functie kan een aanzienlijk voordeel zijn bij deelname aan een contest of bij het zoeken naar zwakke signalen. Bovendien werkt de IC-9700 full-duplex, waarbij u op de hoofdband kunt zenden terwijl u op de subband ontvangt.

Audio-scoop functie

Door gebruik te maken van de audio-scoop functie kunnen verschillende audiokarakteristieken, zoals microfooncompressorniveau, filterbandbreedte, notchfilterbandbreedte en ‘shaping’ van het signaal bij CW worden gecontroleerd. Het audio bij zenden en ontvangen kan worden weergegeven op de FFT-scoop en de oscilloscoop van de IC-9700

Nieuw ontworpen eindversterker

De eindversterker levert een stabiel zendvermogen met een hoog rendement (op 144 en 430 MHz respectievelijk 100 en 75 watt). Het koelsysteem voorkomt dat de zendereindtrap oververhit raakt, zelfs bij langdurig gebruik. Dat zorgt voor een betrouwbare werking tijdens contesten. Deze versterker is heeft een hoger rendement dan eerdere modellen

Dit is een vergelijking tussen de temperatuur van het chassis aan de achterzijde van twee zendontvangers wanneer ze gedurende 15 minuten continu zenden. De IC-910* stijgt daarbij tot 65° C terwijl de IC-9700 slechts tot 45° C stijgt.

Gebruiksvriendelijke D-STAR-functies

De IC-9700 heeft de D-STAR-repeaterfunctie (DR) waar de liefhebbers van D-STAR heel positief op reageerden. De DR-functie kan tegelijkertijd op zowel de hoofd- als de subband worden gebruikt om naar twee afzonderlijke DV-signalen te luisteren. Bovendien kunt u via de DD-modus via een repeaterstation op internet surfen.

Ingebouwde DV-gatewayfuncties

Op de zendontvanger kan een statisch IP-adres worden ingesteld. Als u een globaal IP-adres instelt in uw router, kunt u de terminal-modus of access point-modus gebruiken zonder extra software. Deze functies kunnen alleen worden gebruikt bij het werken via een D-STAR G3-repeater.

Uitgebreide menu’s voor satellietgebruik

De satellietmodus van de IC-9700 maakt het werken via satellieten uiterst eenvoudig. En zelfs in de satellietmodus kunt u de hoogwaardige spectrumscoop gebruiken. Naast de functie reverse tracking is er ook een functie normal tracking. Beide functies verhogen of verlagen tegelijkertijd de downlink- en uplinkfrequenties in dezelfde stappen.

Tot 99 satellietgeheugenkanalen

De IC-9700 heeft 99 satellietgeheugenkanalen waarmee u zowel uplink- als downlinkfrequenties en modulatiesoort kunt opslaan. Door eenvoudig een satellietgeheugenkanaal te selecteren, worden al uw satellietinstellingen ingevoerd.

AFC-functie

De automatische frequentieregeling volgt bij satellietgebruik de frequentievariatie die wordt veroorzaakt door het doppler-effect, waardoor altijd een stabiele ontvangstsituatie wordt gehandhaafd.