De Icom IC-R8500 is een super breedband communicatieontvanger, met een bereik van 0,1-2000 MHz en een resolutie van 10 Hz. Ondanks het zeer grote frequentiebereik is een constante ontvangstgevoeligheid gewaarborgd. Voor alle modes zijn de bijbehorende bandfilters ingebouwd.

De prijs van de communicatieontvanger was bij introductie rond 1997 in Nederland zo’n ƒ 3999,- (guldens) zo’n 1800 euro. De actuele waarde op o.a marktplaats (2019) tussen de 550 en de 800 euro.

Groot frequentiebereik
De IC-R8500 bestrijkt een groot frequentiegebied van 0,1 tot 2000MHz (met 10Hz resolutie) waarbij tegelijkertijd een hoge ontvangstgevoeligheid wordt behouden. De IC-R8500 is een communicatieontvanger van professionele kwaliteit die zowel de serieuze ontvangerliefhebber als professionele gebruiker zal aanspreken.

Diverse afstemstappen
Zowel een afstemknop als directe frequentie-invoer vanaf het toetsenbord zijn beschikbaar.

All-mode functionaliteit
De IC-R8500 heeft een superieure gevoeligheid over zijn gehele ontvangstbereik, en het gebouwde kristal (TCXO) zorgt voor een uitstekende frequentiestabiliteit van minder dan +/- 10Hz onder 30MHz; minder dan +/- 3 ppm boven 30MHz.

Handige functies voor het ontvangst
IF shift (middenfrequentverschuiving) en APF (audio piekfilter) zijn ingebouwd. Daarnaast zorgen een storingsonderdrukker, HF-verzwakker en selecteerbare AGC-functies voor het weer glashelder klinken van de gewenste signalen wanneer ze last hebben van verschillende vormen van interferentie. Een digitale AFC functie stemt de ontvanger automatisch af op het midden van FM of WFM-signalen.

Ruime hoeveelheid geheugenkanalen.
De IC-R8500 beschikt over 1000 geheugenkanalen. Elk geheugenkanaal kan de frequentie, modulatiesoort (inclusief doorlaatbandbreedte) en afstemstap etc. opslaan.

Veelzijdige scanmogelijkheden
Regulier scannen, geheugenscan, prioriteit en programma-scan zijn alle mogelijk. De IC-R8500 scant zeer snel en de snelheid is met een traploos instelbare vertragingstijd ononderbroken instelbaar tot 40 kanalen per seconde. Het apparaat heeft daarnaast een VSC (spraakgestuurde scan).

RS-232C interface
Een seriële RS-232C-poort bevindt zich aan de achterzijde van de ontvanger. Met het CI-V data communicatie-formaat van Icom kunt u de vele ontvangerfuncties van de R-8500 via uw PC bedienen en bekijken en u kunt daarnaast de gegevens en niveaus in de ontvanger opvragen.

Optioneel